Ενημέρωση
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δελτία Τύπου
29/3/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΑΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται άρθρο (αρθ.49) για τη διαφάνεια στη λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς, παράλληλα με θετικές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το βράδυ της Πέμπτης το νομοσχέδιο αποσύρθηκε με προσχηματικούς λόγους, με την υπόσχεση ότι θα επανακατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γ.Γ. Καταναλωτή.

Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του Γ.Γ. Καταναλωτή η οποία είχε εκφραστεί με το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο του 2011.

Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο είναι, επί της αρχής, στη σωστή κατεύθυνση, μιας και είναι αυτονόητο ότι η προσδοκούμενη ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ρυθμίσεις που προωθούν τη διαφάνεια και το σεβασμό στον Καταναλωτή.

Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνεται ρύθμιση που αφορά τα δικαιώματα των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε περίπτωση λύσης της συνεργασίας με τις Ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου μας και την οποία χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.

Άλλωστε είναι αυταπόδεικτο ότι το όφελος του Καταναλωτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προστασία των συμφερόντων του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και της δυνατότητας του να επιλέγει, ανεπηρέαστος από οικονομικές συνέπειες, τις Ασφαλιστικές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται.

Απαιτούμε την άμεση επαναφορά της συγκεκριμένης ρύθμισης που αποτελεί στήριγμα για 15.000 επαγγελματίες.

Το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία σειρά από υποχρεώσεις των Ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των Διαμεσολαβητών, ιδιαίτερα σε προσυμβατικό στάδιο, οι οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτυπωθούν σε απλή μορφή και να τυποποιηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί και να διευκολυνθεί ο στόχος της διαφάνειας , ταυτόχρονα όμως να προστατευθεί η Αγορά από κακόπιστη χρήση δικαιωμάτων.

Όπως είχαμε αναφέρει και στις προτάσεις που είχαμε καταθέσει στην προηγούμενη διαβούλευση, θεωρούμε ότι η αναγραφή των εξόδων πρόσκτησης των ασφαλιστηρίων ζωής πρέπει να αποτυπώνεται ως ποσοστό των συνολικά καταβαλλομένων ασφαλίστρων (στα συμβόλαια συγκεκριμένης διάρκειας) και ως ποσοστό του κάθε ετήσιου ασφάλιστρου (στα συμβόλαιο χωρίς λήξη - όπως άλλωστε γίνεται σε πολλά U/Lσυμβόλαια της αγοράς) και όχι ως ενιαίο συνολικό ποσό, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο, έτσι ώστε ο Καταναλωτής να αντιλαμβάνεται στη πραγματική του διάσταση, το κόστος που επιβαρύνεται.

Το νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον Κλάδο Ζωής και ιδιαίτερα στον καταμερισμό των εξόδων πρόσκτησης στην διάρκεια του συμβολαίου αλλά και στον καθορισμό του τρόπου υπολογισμού της εξαγοράς.

Παρότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της αγοράς, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για το αν, στην παρούσα οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την έλλειψη συμπληρωματικών κινήτρων (κυρίως φορολογικών, συνδεδεμένων με τη διάρκεια διατήρησης συμβολαίων ζωής) θα επιφέρει ανάπτυξη κι όχι συρρίκνωση του κλάδου .

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι επιτακτικό να βρούμε όλοι μαζί τους τρόπους εκείνους που θα βοηθήσουν τον Έλληνα Καταναλωτή να βρει σιγουριά και εξασφάλιση για το μέλλον του στην Ιδιωτική Ασφάλιση μιας και οι κρατικές παροχές μειώνονται συνεχώς. Πρέπει επίσης όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εργασίας του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή ώστε το συγκεκριμένο επάγγελμα να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους ανθρώπους, κάτι που έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία σήμερα, στην Ελλάδα της ανεργίας.

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η αντίδραση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε από αναφορές στον κλαδικό τύπο, δεν συμβάλλει στην βελτίωση του επιπέδου διαλόγου των φορέων της Αγοράς.

Παρότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια από τα σημεία της κριτικής του σχεδίου νόμου, θεωρούμε ότι ο μηδενισμός αλλά και η έντονη αντίδρασή της στην εξασφάλιση των συμφερόντων του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή θέτει εμπόδια στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας αφετηρία συνεννόησης για το κοινό καλό.

Τα Μέλη της Ε.Α.Δ.Ε.