Ενημέρωση
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δελτία Τύπου
15/4/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΣΑΣ "ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ-ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

 

ΠΣΣΑΣ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ – ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

Είμαστε εθελοντές!

Υπερασπίζουμε το κοινό συμφέρον όλων των Πολιτών

 

Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη εποχή που μία πανδημία απειλεί όλο τον πλανήτη - δυνατούς και αδύναμους, πλούσιους και φτωχούς - και ακινητοποιεί κάθε δραστηριότητα.

Οι ανθρώπινες απώλειες είναι τραγικές και ανεκτίμητης αξίας.  Τα συστήματα υγείας ακόμα και των πιο προηγμένων Κοινωνιών αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη λαίλαπα τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η δε Οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και γίνεται προσπάθεια από όλες τις Κυβερνήσεις και τους οικονομικούς φορείς να την κρατήσουν ζωντανή.

Είναι φανερό ότι την επόμενη μέρα,όλα θα είναι διαφορετικά.

Σε αυτή την τραγική συγκυρία η Πατρίδα μας έχει επιδείξει μία μοναδικά αποτελεσματική λειτουργία,  τόσο το Κράτος όσο και η Κοινωνία.

Στην Πατρίδα μας συντελείται κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο.  Οι Έλληνες με απόλυτη ομοψυχία απέναντι στην κοινή απειλή, ξεδιπλώνουν τις αρετές τους.

Ο  Κρατικός μηχανισμός επιδεικνύει πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητα,  τρέχει με ταχύτητα το ψηφιακό μετασχηματισμό του και καλύπτει γρήγορα τις χρόνιες παθογένειές του.

Σήμερα παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και της Ελληνικής Κοινωνίας.

Η ευκαιρία να γίνει μία σύγχρονη και ευημερούσα χώρα.

Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή και για τον ασφαλιστικό μετασχηματισμό.

Η ασφαλιστική αγορά με τους φορείς της (Εταιρείες, Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, Εποπτικές Αρχές, Σωματεία, κ.α) χρειάζεται να επιδείξει τα ίδια ισχυρά αντανακλαστικά και κυρίως την αποτελεσματική δράση που επιδεικνύει ο Κρατικός μηχανισμός, δίνοντας ελπίδα και όραμα στους νέους.

Οι άνθρωποι της  Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης έχουν αποτελέσει και αποτελούν κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα.

Οι δε Συντονιστές έχουν σημαντικό ρόλο στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση και την ανάπτυξη των ανθρώπων της, των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.

Αυτοί οι άνθρωποι θα μεταλαμπαδεύσουν στην κοινωνία τον ασφαλιστικό μετασχηματισμό.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι κοντά στον πελάτη της Ιδιωτικής Ασφάλισης κάθε μέρα για να τον στηρίξουν και βοηθήσουν να διατηρήσει καταρχάς σήμερα την ασφάλισή του και να τον εξυπηρετήσουν σωστά σε κάθε ανάγκη αποζημίωσής του.

Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής θα πρέπει όμως πρώτα να επιβιώσει από αυτή τη λαίλαπα και ο ίδιος

Ο ΠΣΣΑΣ με απόλυτη συνείδηση της κατάστασης, από την αρχή της κρίσης,  ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης τόσο των ασφαλισμένων όσο και των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, σε άριστη συνεργασία με την ΕΑΔΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, του οποίου ο ρόλος είναι καταλυτικός.

Από αυτά τα μέτρα στήριξης, κάποια ήδη υλοποιήθηκαν και έδωσαν κουράγιο σε όλους μας για την συνέχεια.

Χρειάζονται όμως και άλλες σημαντικές ενέργειες στήριξης της Ιδιωτικής Ασφάλισης γενικότερα και από το Κράτος και από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Ο ΠΣΣΑΣ χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί και καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις  μέτρων στήριξης τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές και εν γένει για όλους τους επαγγελματίες που έχουν θιγεί.

Προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της:

Για τις Φορολογικές υποχρεώσεις:

  • Αναστολή καταβολής τρέχουσων υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων έως και τον Σεπτέμβριο
  • Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής υφιστάμενων ρυθμίσεων για τη φορολογία εισοδήματος 2018 από 24 σε 48 μήνες
  • Καταβολή φόρου εισοδήματος 2019 τον Νοέμβριο με αύξηση των δόσεων δυνατότητας ρύθμισης από 24 σε 48 μήνες
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 20% και της προκαταβολής στο 50% για τη φορολογία εισοδήματος 2019, όπως ήδη ζήτησε το ΕΕΑ και  ΕΕΑΕ

Για τις Ασφαλιστικές υποχρεώσεις:

  • Αναστολή καταβολής τρέχουσων υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων έως και τον Σεπτέμβριο
  • Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής υφιστάμενων ρυθμίσεων

Για τις μισθώσεις επαγγελματικής στέγης:

  • Υπαγωγή σε διευκολύνσεις καταβολής μισθωμάτων έως την τελική άρση των μέτρων
  • Έκπτωση 40% στο μηνιαίο μίσθωμα

Για τα ασφάλιστρα  και τη λειτουργία της αγοράς:

  • Να γίνει γενναία παράταση των προθεσμιών πληρωμής των ασφαλίστρων με Νομοθετική ρύθμιση χωρίς καμία συνέπεια για τους ασφαλισμένους, με δεδομένο  την στέρηση εισοδήματος  σε πολλούς  απ΄αυτούς,  με το αναγκαστικό κλείσιμο  επιχειρήσεων,  ακόμα και των Δικαστηρίων και την μη διεξαγωγή δικών αλλά και την υπολειτουργία των Τραπεζών,  δυσλειτουργία στη διανομή της αλληλογραφίας με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στους ασφαλισμένους τα ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλίστρων, σχεδόν αδυναμία για πληρωμή των ασφαλίστρων στις τράπεζες απο τις ευπαθείς ομάδες με σοβαρότατες συνέπειες    (π.χ κίνδυνος καταγγελίας για τα συμβόλαια ζωής  και αδυναμίας σύναψης νέου  από τους  ηλικιωμένους ή αυτούς που αντιμετωπίζουν  προβλήματα  υγείας, ή περιέλευσης σε κατάσταση ανασφαλίστου για τα αυτοκίνητα κλπ)
  • Να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να τερματιστούν τα φαινόμενα προσφορών, από δίκτυο του bancassurance και direct ηλεκτρονικά δίκτυα των εταιρειών, που αποτελούν σαφή παράβαση των υφιστάμενων απαγορεύσεων αλλά και μη ηθικά αποδεκτή πρακτική, την συγκεκριμένη αυτή χρονική στιγμή, σε βάρος του πληττόμενου κλάδου μας, που δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Προς τις Ασφαλιστικές εταιρείες:

  • Να επαναξετασθούν, από τις Εταιρείες  και να μειωθούν δραστικά οι στόχοι  νέας παραγωγής καθώς και οι συνέπειές των σε περίπτωση  μη επίτευξής των  (όπως π.χ καταγγελίες, υποβιβασμοί κλπ), αναδρομικά από 1.1.2020.
  • Αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (αποκλειστικού και ελεύθερου δικτύου), προς τις Ασφαλιστικές Εταιρείες μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας.
  • Να γίνει γενναία παράταση των προθεσμιών πληρωμής των ασφαλίστρων, χωρίς καμία συνέπεια για τους ασφαλισμένους με Νομοθετική ρύθμιση, για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.  
  • Να μήν γίνει καμία αναπροσαρμογή ασφαλίστρων για τα συμβόλαια υγείας στην επέτειό τους από 1/4/2020, αρχικά για ένα χρόνο.
  • Δυνατότητα καλύτερης τιμολόγησης (ειδικότερα στον κλάδο αυτοκινήτου), λόγω της βελτίωσης του δείκτη ζημιών ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων μετακινήσεων.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρεί όλους έτοιμους για τη δυναμική ανάπτυξη της αγοράς μας, της Ελληνικής Οικονομίας και της ευημερίας όλων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Π.Σ.Σ.Α.Σ.